Παιδικός καρκίνος: να σώσουμε τα παιδιά μας!

Συντονιστές:evmorfia_ts, john_gero

Απάντηση
john_gero
Site Admin
Δημοσιεύσεις:57
Εγγραφή:08 Απρ 2018, 21:25
Επικοινωνία:
Παιδικός καρκίνος: να σώσουμε τα παιδιά μας!

Δημοσίευση από john_gero » 20 Φεβ 2019, 10:44

Εικόνα

Λόγω της συσχέτισής του με την περιβαλλοντική ρύπανση ο καρκίνος συνιστά ενδεικτικό παράγοντα κινδύνου δημόσιας υγείας στις σύγχρονες κοινωνίες. Ως ασθένεια θεωρείται αιτιολογικά πολυπαραγοντική, με την έννοια ότι πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνισή του. Παράγοντες τόσο εξωτερικοί, δηλ. λόγω της κάθε είδους ρύπανσης (χημική ρύπανση, ακτινοβολίες κλπ.), όσο και εσωτερικοί παράγοντες δηλ. που συνδέονται με τον τρόπο ζωής του ατόμου όπως είναι κατά κύριο λόγο η διατροφή, το πόσιμο νερό. κλπ. Όμως οι εξωτερικοί παράγοντες είναι κοινοί για όλους τους κατοίκους μίας περιοχής και λειτουργούν ιστορικά στους ενήλικες και όχι στα παιδιά. Για αυτό το λόγο παγκοσμίως ο παιδικός καρκίνος θεωρείται η ασφαλέστερη ένδειξη περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Με απλά λόγια, ένας ενήλικας "προλαβαίνει" να συσσωρεύσει τις αρνητικές επιδράσεις του περιβάλλοντος και να εκδηλώσει την ασθένεια, αλλά ένα παιδί όχι. Οπότε εάν σε μία περιοχή υπάρχει παιδικός καρκίνος, οδηγούμαστε με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι εκεί υπάρχει σοβαρό και άμεσο πρόβλημα περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Και αφού το καταλάβαμε αυτό, πάμε σε ένα ενδεικτικό δημοσίευμα. Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, του Βόλου, 17/2/2019. 250 διαγνώσεις καρκίνου σε παιδιά πανελλαδικά ετησίως. Ας κάνουμε λίγη απλή αριθμητική. Η Μαγνησία στην πρόσφατη απογραφή είχε 208.500 κατοίκους. Διαιρούμε το νούμερο με τα 10 εκατ. της χώρας χοντρικά, και το πολλαπλασιάζουμε με το 250, για να δούμε πόσους παιδικούς καρκίνους θα ήταν αναμενόμενο να έχουμε στη Μαγνησία. 208.500 / 10.000.000 Χ 250 = 5,2. Θα έπρεπε να έχουμε 5 διαγνώσεις το χρόνο. Πόσες περιπτώσεις έχουμε; Μας το λέει η "Φλόγα". Έχουμε 15.

Εικόνα

Τρεις φορές πάνω από τον αναμενόμενο μέσο όρο πανελλαδικά λοιπόν ο παιδικός καρκίνος στη Μαγνησία. Τα νούμερα είναι αμείλικτα! Ως μία αρχική πρώτη εκτίμηση, το νούμερο αυτό θα λέγαμε ότι συνάδει με τα πρώτα αποτελέσματα της επιδημιολογικής που ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με τα οποία σε μερικά από τα κύρια είδη καρκίνων, η Μαγνησία είναι 3-5 φορές πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο!

Τι δεν καταλαβαίνουμε; Ο Αννίβας είναι όχι προ αλλά εντός των πυλών! Τι θα πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε την υγεία των παιδιών μας, των γεννημένων και των αγέννητων;

Ρητορικό το ερώτημα θα έλεγε κανείς... :o

Απάντηση