Βίντεο

Δείτε επιλεγμένα ντοκυμαντέρ, συνεντεύξεις και βίντεο τεκμηρίωσης. Για περισσότερα, δείτε το κανάλι μας στο YouTube και τις αναρτήσεις στη σελίδα μας στο Facebook !


Επεισόδιο ρύπανσης στον Βόλο

Βιομηχανίες κοντά σε κατοικημένες περιοχές αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πηγές ρύπανσης στις ελληνικές πόλεις. Στον Βόλο εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι τιμές των ρύπων βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό αλλά όχι συνεχώς. Βιομηχανίες κοντά στην πόλη εκλύουν μεγάλες ποσότητες σωματιδίων και ανάλογα με τη ροή των αερίων μαζών, κινούνται προς τον Βόλο. Στο βίντεο θα παρακολουθήσετε ένα παράδειγμα της μεταφοράς σκόνης (πιθανόν και διάφορων ρύπων) προς τον Βόλο το Σάββατο 28 Μαρτίου 2020.


Η αλεπού στο παζάρι

Ένα μικρό δείγμα από τα ψέματα της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κολυνδρίνη και η αποδόμησή τους από την Επιτροπή. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας σε έναν κοινό αγώνα για την ζωή και την υγεία για εμάς και τα παιδιά μας, και όλοι μαζί να προστατεύσουμε τον τόπο μας από τους "προστάτες" του.


Η ώρα της Μαγνησίας

Συνέντευξη του διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Βόλου κ. Αλέξανδρου Δούρα για το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης.


Οι βρώμικες μπίζνες του τσιμέντου

Ένα δίκτυο δημοσιογράφων αναλαμβάνει να διερευνήσει την χρήση αποβλήτων στην τσιμεντοβιομηχανία. Ξεκινώντας από την περίπτωση της Ρουμανίας, οι δημοσιογράφοι ερευνούν τις συνέπειες και τις συνθήκες υπό τις οποίες υιοθετήθηκε η καύση απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία της Ρουμανίας και ιχνηλατούν τις υπόγειες διαδρομές και τα μαφιόζικα κυκλώματα της διακίνησης αποβλήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Καίγοντας το μέλλον (Incinerando el futuro)

Ντοκιμαντέρ σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της Περιφέρειας της Ναβάρα, να παραχωρήσει το 2013 άδεια για την καύση 140.000 τόνων απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία Portland – Valderrivas.

Επιστήμονες και κάτοικοι της περιοχής επικαλούμενοι διεθνείς μελέτες μιλούν για τις επιπτώσεις που έχει μία τέτοια δραστηριότητα στο περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων, καθώς σε τομείς όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία. Έχει, επίσης, ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε το πώς επισημαίνεται η σκόπιμη ασάφεια όσων προωθούν την καύση σκουπιδιών, αλλά και το πώς αποδομούνται τα συνήθη επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι υπέρμαχοι της. Τέλος, παρουσιάζονται κάποιες εναλλακτικές προτάσεις διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου του zero waste, όπως η αποκομιδή πόρτα – πόρτα.

Το πιο σημαντικό μήνυμα από το οποίο έχουμε πολλά να διδαχθούμε ως πολίτες του Βόλου, προκύπτει από τα γεγονότα που ακολούθησαν δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ: οι συγκεκριμένες κοινότητες που αντέδρασαν οργανωμένα ενάντια στα σχέδια της Portland δικαιώθηκαν, καθώς το 2015 πέτυχαν να ανακληθεί η άδεια του εργοστασίου για καύση σκουπιδιών.


Παράθυρο στη Θεσσαλία, ενημερωτική εκπομπή

Συνέντευξη του μέλους της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κ. Στέλιου Λημνιού.


Ποιός τελικά λέει ψέμματα;

Ας αποκαλύψουμε ποιος λέει ψέμματα στους Βολιώτες. Όλη η αλήθεια για τις μετρήσεις που παρείγγειλε ο Δήμος και κόστισαν 20.000 ευρώ. Ποιον πάνε να καλύψουν;


Η ώρα της Μαγνησίας

Συνέντευξη του ομότιμου καθηγητή περιβαλλοντικής Χημείας του Πανεπιστημίου St. Lawrence της Νέας Υόρκης κ. Paul Connett με αφορμή την ομιλία του σε εκδήλωση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης των σκουπιδιών.


Τα Πλοία του Κακού

Το VICE παρουσιάζει το "βρώμικο" σύστημα εξαφάνισης αποβλήτων από το ιταλικό οργανωμένο έγκλημα τη δεκαετία του '80 στη Μεσόγειο - ακόμη και κοντά στις ελληνικές ακτές, αποκαλύπτοντας απόρρητα έγγραφα της Ιταλικής Βουλής, αλλά και μιλώντας σε αποκλειστικότητα με έναν από τους πιο διαβόητους ανθρώπους της Ιταλικής Μαφίας.